Phone

γραμματεία: msc-emsep@uth.gr

Τί πρέπει να γνωρίζω;

DSC 9022 copy web


Σκοπός του Π.Μ.Σ. «Ψυχολογία Αθλητισμού, Άσκησης και Φυσικής Αγωγής» είναι η εξειδίκευση των φοιτητών και φοιτητριών στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε χώρους φυσικής αγωγής, άσκησης και άθλησης και στην πρακτική εφαρμογή αυτής της γνώσης για την προαγωγή της υγείας και της ποιότητας ζωής.

Η Ψυχολογία του Αθλητισμού, της Άσκησης και της Φυσικής Αγωγής επικεντρώνεται στην κατανόηση των ψυχολογικών παραγόντων που λαμβάνουν χώρα στον στη σχολική φυσική αγωγή, τον αθλητισμό, και στην άσκηση.
Μελετά τις συμπεριφορές, τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων που συμμετέχουν σε χώρους άσκησης και άθλησης, για παράδειγμα, αθλητές, ασκούμενους σε γυμναστήρια και σε κέντρα αποκατάστασης, προπονητές, μαθητές και καθηγητές φυσικής αγωγής, γονείς, φιλάθλους, διοικητικούς παράγοντες, κλπ.
Η Ψυχολογία του Αθλητισμού, της Άσκησης και της Φυσικής Αγωγής χρησιμοποιεί ως πηγή θεωρίες και μεθόδους έρευνας που αναπτύσσονται στις επιστήμες της ψυχολογίας, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και της υγείας.

Μεταπτυχιακός Τίτλος
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με τίτλο «Ψυχολογία του Αθλητισμού, της Άσκησης και της Φυσικής Αγωγής».


 Έναρξη εξαμήνου


 Το εξάμηνο ξεκινάει στα τέλη του Σεπτεμβρίου.


Διάρκεια σπουδών/ Διεξαγωγή μαθημάτων/παρουσία φοιτητών


Η διάρκεια σπουδών εξαρτάται από το εάν ο φοιτητής επιθυμεί να εκπονήσει Μεταπτυχιακή Διατριβή.

Δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσης του Μεταπτυχιακού σε:

3 εξάμηνα σπουδών χωρίς μεταπτυχιακή διατριβή (1,5 έτος)

4 εξάμηνα σπουδών με μεταπτυχιακή διατριβή (2 έτη)

Αναλυτικά:

Το ΠΜΣ απονέμει (α) ΜΔΕ σε «Ψυχολογία του Αθλητισμού, της Άσκησης και της Φυσικής Αγωγής» μετά από σπουδές διάρκειας τριών ακαδημαϊκών εξαμήνων (90 ECTS), με ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών για την ολοκλήρωση του προγράμματος 18 μήνες και μέγιστη χρονική διάρκεια σπουδών για την ολοκλήρωση του προγράμματος 60 μήνες ,
ή (β) ΜΔΕ σε «Ψυχολογία του Αθλητισμού, της Άσκησης και της Φυσικής Αγωγής» μετά από σπουδές διάρκειας τεσσάρων ακαδημαϊκών εξαμήνων (120 ECTS), με ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος 24 μήνες και μέγιστη χρονική διάρκεια σπουδών για την ολοκλήρωση του προγράμματος 60 μήνες.
Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν επαρκώς αιτιολογημένη αναστολή φοίτησης για διάστημα έως δύο εξάμηνα. Κάθε φοιτητής δικαιούται μία αναστολή φοίτησης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ΜΔΕ στην «Ψυχολογία του Αθλητισμού, της Άσκησης και της Φυσικής Αγωγής» μετά από σπουδές διάρκειας 18 μηνών (τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα - 90 ECTS) περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση σε 10 Μαθήματα και 2 Σεμινάρια, καθώς και Πρακτική Άσκηση.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ΜΔΕ σε «Ψυχολογία του Αθλητισμού, της Άσκησης και της Φυσικής Αγωγής» μετά από σπουδές διάρκειας 24 μηνών (τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα - 120 ECTS) περιλαμβάνει την παρακολούθηση και εξέταση σε 10 Μαθήματα και 3 Σεμινάρια, Πρακτική Άσκηση, και επιπλεόν Ερευνητική Διατριβή.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα μαθημάτων ΕΔΩ
Δείτε το outiline των μαθημάτων ΕΔΩ


Κόστος Προγράμματος


Συνολικό κόστος Προγράμματος: 4.000 ευρώ.
Η καταβολή γίνεται σε ισόποσες δόσεις στις αρχές του κάθε εξαμήνου. Για περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Γραμματεία του προγράμματος.


Γλώσσα διεξαγωγής μαθημάτων


Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στα Αγγλικά, ενώ οι φοιτητές μπορούν να υποβάλλουν τις εργασίες τους, είτε στην Ελληνική, είτε στην Αγγλική γλώσσα.


Ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση;


Αίτηση εισαγωγής δικαιούνται πτυχιούχοι:

  • Τ.Ε.Φ.Α.Α.,
  • Ψυχολογίας
  • Παιδαγωγικών Τμημάτων
  • Συναφών ειδικοτήτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντιστοίχων Τμημάτων ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφών γνωστικών αντικειμένων, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 12γ του ν. 2916/2001 (ΦΕΚ 114 Α΄).

Το 25% των εισακτέων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ψυχολογία του Αθλητισμού, της Άσκησης και της Φυσικής Αγωγής» θα πρέπει να είναι πτυχούχοι Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ή συναφών Πανεπιστημιακών Σχολών/Τμημάτων της ημεδαπής ή αντιστοίχων τμημάτων ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής (υποβάλλεται αναγνώριση τίτλου από το ΔΟΑΤΑΠ). Σε περίπτωση που ο όρος αυτός δεν ικανοποιείται, ο τελευταίος της κατάταξης των επιτυχόντων θα αντικαθίσταται από τον πρώτο της κατάταξης των επιτυχόντων με το σχετικό πτυχίο. 

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας, για επιπλέον διευκρινήσεις, αν δεν εμπίπτετε στις παραπάνω κατηγορίες.


Βασικές προυπόθέσεις


  • Το πτυχίο των βασικών σπουδών
  • Η επάρκεια Αγγλικής γλώσσας, όπως καθορίζεται στο έντυπο "Ειδικό Σύστημα Μορίων"

Με την υποβολή παραστατικών για τα παρακάτω, γίνεται η αξιολόγιση και η κατάταξη με βάση το "Ειδικό σύστημα μορίων". 
Παρακαλώ διαβάστε αναλυτικά τον τρόπο αξιολόγισης στο κεφάλαιο του κανονισμού σπουδών  με τίτλο "ειδικό σύστημα μορίων".

 

Δικαιολογητικά

Μόρια 
(μέγιστος αριθμ.)

1.

Πτυχίο (να αναγράφεται ο βαθμός πτυχίου)

25

2.

Πτυχιακή Εργασία

5

3.

Επαγγελματική Εμπειρία

5

4.

Δημοσιεύσεις σε Επιστημονικά Περιοδικά

15

5.

Ανακοινώσεις σε επιστημονικά Συνέδρια

5

6.

Συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα

4

7.

Πιστοποιημένη γνώση της Αγγλικής Γλώσσας

(το Lower δεν λαμβάνει μόρια)

16

     
 

Επιπλέον μοριοδότηση

 

8.

Δεύτερο πτυχίο

5

9.

Κατοχή Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών

5

10.

Ερευνητική πρόταση

15

Με βάση το ειδικό σύστημα μορίων που εγκρίνει η Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι αιτήσεις κατατάσσονται σε λίστα με αύξοντα αριθμό μορίων.

Επίσης οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν προαιρετικά μια πρόταση διατριβής σχετιζόμενη με θέματα ψυχολογίας του αθλητισμού και της άσκησης ή συναφή θεματολογία η αξιολόγηση της οποίας λαμβάνει έως και 15 μόρια μέγιστο.


Πρακτική Άσκηση


Η πρακτική άσκηση γίνεται υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένου αθλητικού ψυχολόγου σε θέματα που επιλέγουν οι φοιτητές και φοιτήτριες, όπως αθλητική επίδοση, άσκηση και συμπεριφορές υγείας, αποκατάσταση, σχολική φυσική αγωγή. Προϋπόθεση για την πρακτική άσκηση των φοιτητών είναι η συμμετοχή τους σε ειδικά σεμινάρια που αποσκοπούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα εφαρμόσουν στην άσκησή τους. Η εύρεση χώρου και συμμετεχόντων στην Πρακτική Άσκηση είναι ευθύνη του φοιτητή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Πρακτική Άσκηση περιγράφονται στο Οδηγό Πρακτικής Άσκησης που λαμβάνουν οι φοιτητές στο τέλος του Β’ Εξαμήνου.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter